Dyk, Wiesław2023-04-272023-04-272020Studia Koszalińsko-Kołobrzeskie, 2020, nr 27, s. 359-370.1230-0780http://theo-logos.pl/xmlui/handle/123456789/6739Ewolucyjnie każdy żywy organizm związany jest ze swym naturalnym środowiskiem. Dostosowanie się do otoczenia i jego zmian, by przeżyć, zawsze towarzyszyło człowiekowi. Dbałość o pokarm, ale nie przejadanie się, było przepustką do obecnego i przyszłego życia. Przeżyły te gatunki, które dostosowały pokarm do potrzeb swojego organizmu. Wśród Homo sapiens przeżył gatunek Homo sapiens sapiens, kromaniończyk, gdyż dzięki wysokiej inteligencji dbał o jakość pożywienia. Współczesne technologie żywności i pęd życia wprowadził degradację ludzkiej natury. Powstała niezgodność między genami i pożywieniem. Nie zawsze wyżywienie służy organizmowi człowieka i nie zawsze umożliwia jego osobowościowe, kreatywne trwanie w środowisku naturalnym. Aby działać i tworzyć najpierw trzeba się właściwie odżywiać. Kształtowanie osobowości wsparte jest rodzajem, jakością i wartością pożywienia.From evolution standpoint, every living organism is bound with its environment. Adaptation to the environment and its changes had always accompanied Man. Taking care of food but not overeating was a pass to current and future life. The species which did not overeat, had survived. Amongst Homo sapiens, Homo sapiens sapiens and Homo Cro-Magnon survived, because having future in mind, it took care of the food’s quality. Contemporary food technologies and rate of living introduced degeneration of human nature. A chaos had occurred between genes and food. Food is not always in benefit of human organism and its personal, creative existence in natural environment. To act and create you must be first full. Shaping the personality is supported by the type, quality and value of food.plAttribution-ShareAlike 3.0 Polandhttp://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0/pl/genetykagenyepigenetykanutrigenomikanutrigenetykametylacjawychowaniears educandipaidagogospożywieniepokarmhomo sapienshomo sapiens sapienshomo cro-magnonkromaniończykgeneticsgenesepigeneticsnutrigenomicsnutrigeneticsDNA methylationparentingupbringingfoodPaidagogos (ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ) i ars educandi (ΑΡΣ ΕΔΥΚΝΔΙ) w kontekście epigenetykiPaidagogos (ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ) and ars educandi (ΑΡΣ ΕΔΥΚΝΔΙ) in the context of epigeneticsArticle