Harbanowicz, JustynaDytman-Stasieńko, Agnieszka2025-10-012025-10-012021Kultura-Media-Teologia, 2021, nr 48, s. 210-227.2081-8971https://theo-logos.pl/handle/123456789/37192W artykule zanalizowano sposób przedstawiania tradycji kulinarnych związanych z głównymi świętami chrześcijańskimi (Wielkanocą i Bożym Narodzeniem) w magazynie „Ty i Ja”, ukazującym się w epoce Gomułkowskiej. Analiza miesięcznika pozwoliła zidentyfikować kierunki kształtowania nowego sposobu kulinarnego świętowania, który stanowił wypadkową dwóch procesów – przede wszystkim odgórnej laicyzacji/desakralizacji, ale również tendencji modernizacyjnych, które charakteryzowały omawiane pismo w większym stopniu niż inne ukazujące się w PRL-u.The article analyzes the ways of how culinary traditions related to the main Christian holidays (Easter and Christmas) are presented in the ‘Ty i Ja’ (‘You and Me) magazine, published in the Gomułka era. The examination of the monthly allowed to identify the directions of shaping a new form of culinary celebration, which was the result of two processes - primarily secularization / desacralisation, but also modernization trends that characterized the magazine to a greater extent than other periodicals published in the People’s Republic of Poland at that time.plCC-BY-ND - Uznanie autorstwa - Bez utworów zależnychPRLPolska Rzeczpospolita Ludowaprasaświętakulinarianowoczesnośćtradycjaświąteczne zwyczaje kulinarnejedzeniemiesięcznik „Ty i Ja”Polish People’s RepublicpressholidayscuisinemodernitytraditionChristian holidays culinary customsfoodMiędzy tradycją a nowoczesnością. Świąteczne zwyczaje kulinarne w miesięczniku „Ty i Ja” (1960–1973)Between tradition and modernity. Christian holidays culinary customs in the monthly „You and Me” (1960-1973)Article