Przeglądaj wg Autor "Pagliarini, Anthony"
Teraz wyświetlane 1 - 1 z 1
- Wyników na stronę
- Opcje sortowania
Pozycja Rola jedzenia w Starym TestamenciePagliarini, Anthony (Wydawnictwo Pallottinum, 2017)Celem niniejszego artykułu było ukazanie roli jedzenia w Starym Testamencie. Stary Testament odkrywa teologiczne znaczenie jedzenia poprzez trzy etapy: stworzenie (kreację), rekreację (odnowienie), oraz przymierze na Górze Synaj. W pierwszym z nich, tekst Księgi Rodzaju odnosi się do sposobu odżywiania się (Rdz 1, 29) z korzystaniem z dominacji. Powołanie człowieka do poszerzania Bożego dzieła stworzenia i zarządzania (לדב) podejmowane jest w pożywianiu się. Po chaosie upadku pierwszego człowieka i potopie, relacja o rekreacji twierdzi podobnie. Zakłada się, że nowe i przerwane formy dominacji odzwierciedlają stan człowieka upadłego. Nowy sposób odżywiania się, z ustępstwem jeśli chodzi o mięso, staje się miejscem gdzie rozgrywa się ta nowa dominacja – i, twierdzę, że to ustępstwo wobec mięsa, zaczyna leczyć. Ten nowy sposób odżywiania się osiąga swoją pełną formę w posiłkach właściwych dla społeczności przymierza.