Studia Koszalińsko-Kołobrzeskie, 2020, nr 27
Stały URI dla kolekcjihttps://theo-logos.pl/handle/123456789/6733
Przeglądaj
Przeglądaj Studia Koszalińsko-Kołobrzeskie, 2020, nr 27 wg Autor "Dyk, Wiesław"
Teraz wyświetlane 1 - 1 z 1
- Wyników na stronę
- Opcje sortowania
Pozycja Paidagogos (ΠΑΙΔΑΓΩΓΟΣ) i ars educandi (ΑΡΣ ΕΔΥΚΝΔΙ) w kontekście epigenetykiDyk, Wiesław (Uniwersytet Szczeciński, 2020)Ewolucyjnie każdy żywy organizm związany jest ze swym naturalnym środowiskiem. Dostosowanie się do otoczenia i jego zmian, by przeżyć, zawsze towarzyszyło człowiekowi. Dbałość o pokarm, ale nie przejadanie się, było przepustką do obecnego i przyszłego życia. Przeżyły te gatunki, które dostosowały pokarm do potrzeb swojego organizmu. Wśród Homo sapiens przeżył gatunek Homo sapiens sapiens, kromaniończyk, gdyż dzięki wysokiej inteligencji dbał o jakość pożywienia. Współczesne technologie żywności i pęd życia wprowadził degradację ludzkiej natury. Powstała niezgodność między genami i pożywieniem. Nie zawsze wyżywienie służy organizmowi człowieka i nie zawsze umożliwia jego osobowościowe, kreatywne trwanie w środowisku naturalnym. Aby działać i tworzyć najpierw trzeba się właściwie odżywiać. Kształtowanie osobowości wsparte jest rodzajem, jakością i wartością pożywienia.