Między tradycją a nowoczesnością. Świąteczne zwyczaje kulinarne w miesięczniku „Ty i Ja” (1960–1973)

Ładowanie...
Miniatura

Data

2021

Tytuł czasopisma

ISSN czasopisma

Tytuł tomu

Wydawca

Wydział Teologiczny UKSW w Warszawie

Abstrakt

W artykule zanalizowano sposób przedstawiania tradycji kulinarnych związanych z głównymi świętami chrześcijańskimi (Wielkanocą i Bożym Narodzeniem) w magazynie „Ty i Ja”, ukazującym się w epoce Gomułkowskiej. Analiza miesięcznika pozwoliła zidentyfikować kierunki kształtowania nowego sposobu kulinarnego świętowania, który stanowił wypadkową dwóch procesów – przede wszystkim odgórnej laicyzacji/desakralizacji, ale również tendencji modernizacyjnych, które charakteryzowały omawiane pismo w większym stopniu niż inne ukazujące się w PRL-u.

The article analyzes the ways of how culinary traditions related to the main Christian holidays (Easter and Christmas) are presented in the ‘Ty i Ja’ (‘You and Me) magazine, published in the Gomułka era. The examination of the monthly allowed to identify the directions of shaping a new form of culinary celebration, which was the result of two processes - primarily secularization / desacralisation, but also modernization trends that characterized the magazine to a greater extent than other periodicals published in the People’s Republic of Poland at that time.

Opis

Słowa kluczowe

PRL, Polska Rzeczpospolita Ludowa, prasa, święta, kulinaria, nowoczesność, tradycja, świąteczne zwyczaje kulinarne, jedzenie, miesięcznik „Ty i Ja”, Polish People’s Republic, press, holidays, cuisine, modernity, tradition, Christian holidays culinary customs, food

Cytowanie

Kultura-Media-Teologia, 2021, nr 48, s. 210-227.

Licencja

CC-BY-ND - Uznanie autorstwa - Bez utworów zależnych